Foredrag: Big Bang og det usynlige univers

Tirsdag d. 21. november 2017, kl. 18.55.

Foredrag: Big Bang og det usynlige univers.

Foredraget livestreames fra Aarhus Universitet. (Klik på hovedmenuen: Livestreamede foredrag fra Århus Universitet for at se mere om konceptet). Der er fri entré: Midtvejs vil der være indlagt en pause på 20 minutter.


Vi ved at universet begyndte i et Big Bang. Vi ved at det udvider sig hurtigere og hurtigere, men vi ved ikke med sikkerhed hvorfor. Den mest sandsynlige forklaring er at vores univers er fyldt med mørk energi.

Vi ved også at galakser, herunder vores egen Mælkevej, aldrig var blevet dannet hvis universet ikke også var fyldt med mørkt stof - en eksotisk type stof der er usynligt, men påvirker sine omgivelser via tyngdekraften. Uden det mørke stof var stjerner og planetsystemer heller ikke blevet dannet og vi og livet ville ikke eksistere. På nuværende tidspunkt ved vi at det mørke stof og den mørke energi udgør 95 % af alt der er i universet - men vi ved ikke hvad det faktisk er!

I foredraget opdateres du om den nyeste forskning i kosmologi. Og vi ser på perspektiverne for om forskningen i de kommende år kan give os svar på hvad det usynlige univers egentlig består af.

Læs mere på https://ofn.au.dk/foredrag/40

Forelæser: Foredrag ved professor i astronomi Steen Hannestad, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet

Foredraget er et led i serien Offentlige foredrag i Naturvidenskab som arrangeres af Aarhus Universitet og udbydes i samarbejde med værter i en række byer og Carlsbergfondet.


Køb/bestil billet